MNE

Aktuelno

Aktualne novosti i podrška iz svijeta ZZI.
5. 03. 2020

Pogled unazad i korak naprijed

Direktor Uprave carina Vladan Joković, prisustvovao je, kao panelist, na završnoj Konferenciji pod nazivom "Pogled unazad i kako naprijed", koja je održana u Tivtu u organizaciji Njemačke organizacije GIZ.
Tom prilikom direktor Uprave carina istakao je značaj Projekta „Podrška olakšavanju trgovine CEFTA stranama".

Kroz ovaj projekat Uprava carina je sprovela značajan broj projekata vezano za trgovinske olakšice. Među najznačajnijim je svakako Projekat prethodne obrade podataka za ekspresne pošiljke, koji je postao primjer najbolje prakse, ne samo za države regiona nego i šire. Ovim Projektom smo postavili cilj da većina pošiljki koje se isporučuju brzom poštom, od strane carine budu obrađene i prije nego što su dopremljene na carinsko područje Crne Gore i da u krajnjem budu brzo isporučene naručiocu, što je, u današnjim uslovima modernog poslovanja od suštinske važnosti. Sve aktivnosti na ovom projektu rezulitrale su da se u okviru jednog sata, otpušta skoro 80 % pošiljki odmah nakon prispijeća.

Uprava carina je takođe, sprovela AEO program, koji je od strane validacione misije CEFTA strana ocijenjen kao pozitivan, te da smo spremni za primjenu odluke Zajedničkog CEFTA komiteta za međusobno priznavanje AEO statusa koja je usvojena u decembru prošle godine.
Saradnja sa GIZ-om kroz ovaj projekat, izuzetno je doprinijela usvajanju regionalne strategije za upravaljanje CEFTA rizikom, a posebno, u dijelu pružanja stručne pomoći unapređenja nacionalnog sistema za upravljanje rizikom.

U vremenu pred nama i tokom realizacije narednih projekata imaćemo priliku da zajedno radimo na sličnim projektima za poštanski i pomorski saobraćaj, koji će, u kontekstu trgovinskih olakšica, omogućiti veću efikasnost u radu ne samo za carinsku službu već prije svega za privrednu zajednicu.
Na kraju izlaganja je istaknuto da je Uprava carina posvećena nastavku modernizacije i efikasnosti rada koji će doprinijeti ubrzanju prometa i pojednostavljenju trgovine uz istovremenu zaštitu i bezbjednost carisnkog područja.
Izvor: Uprava Carina Crne Gore
Pošalji link prijatelju
  Zatvori Web stranice ZZI koristiti kolačiće kako bi pružili on-line usluge,
sisteme oglašavanja i funkcionalnosti koje bez njih ne bismo mogli pružiti.

Daljim korišćenjem web stranice, pristajete na korištenje kolačića
Ako ne želite kolačiće , možete ih isključiti u postavkama
Copyright, ZZI d.o.o., 2024