MNE

Aktuelno

Aktualne novosti i podrška iz svijeta ZZI.
7. 05. 2021

Okrugli sto na temu elektronske fiskalizacije za predstavnike ICT zajednice

Uprava prihoda i carina će uskoro objaviti novu funkcionalnu specifikaciju za potrebe sprovođenja projekta elektronske fiskalizacije. Ovo je saopšteno na okruglom stolu o elektronskoj fiskalizaciji sa aspekta tehničke implementacije, koji je Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa Upravom prihoda i carina, organizovala 6. maja 2021. godine.
 
U radu skupa koji je otvorio generalni sekratar Privredne komore Mitar Bajčeta, a moderirala Nada Rakočević, sekretarka Odbora udruženja ICT, učestvovali su predstavnici ovog sektora i pružaoci računovodstvenih usluga na čija su pitanja odgovarali Robert Rajković te Ivan Bajić iz Uprave prihoda i carina.

Generalni sekretar Bajčeta je kazao da se organizacijom skupa nastavlja veoma dobra saradnja sa Upravom prihoda i carina. Upoznao je učesnike da je na nedavnom sastanku predsjednika Privredne komore Vlastimira Golubovića sa direktorom Uprave prihoda i carina Aleksandrom Damjanovićem dogovoreno da će u fokusu buduće saradnje dvije institucije biti elektronska fiskalizacija i borba protiv sive ekonomije.
 
Sekretarka ICT sektora Nada Rakočević kazala je da ovaj sastanak pruža priliku da predstavnici Uprave prihoda i carina i tima izvođača projekta elektronske fiskalizacije sa predstavnicima ICT sektora razmotre eventualne nejasnoće i izazove u njegovoj realizaciji.
- Nova funkcionalna specifikacija donosi novine kojim smo uvažili zahtjeve privrede, a između ostalog odnose se na novi tip računa koji će biti vezan za knjižna odobrenja. Zahtjev privrede je bio da se jednim računom kao knjižnim odobrenjem može umanjiti promet, odnosno dati popust na više računa iz različitih obračunskih perioda. To je novi tip računa a pojasnićemo i način kako će se popunjavati – rekao je Rajković, dodajući da će biti pojašnjeno i kako će se popunjavati sumarni račun.
Novina će biti i periodični račun, dodaje on.

- Periodičnim računom će obveznik fiskalizacije moći da obuhvati promet u određenom obračunskom periodu i prikaže ga krajnjem kupcu – rekao je Rajković.
Ivan Bajić naglašava da se na periodičnom računu mogu knjižiti isključivo unificirani artikli.

- Ne može se napraviti periodični račun koji u sebi sadrži na primjer gorivo, igračke, bombone i slično. Knjigovodstvo mora da otvori oči po tom pitanju – kazao je Bajić.
Predstavnici Uprave prihoda i carina su odgovorili negativno na pitanje privrednika da li se ovim računom može obuhvatiti više obračunskih perioda.

Tokom okruglog stola prilikom razmatranja brojnih nedoumica privrednika koje se odnose na primjenu zakonskih rješenja u praksi, najavljena je mogućnost promjene člana 3 koji se odnosi na definisanje gotovinskih i bezgotovinskih plaćanja. Sadašnje rješenje plaćanje karticom posmatra takođe kao gotovinsko, što predstavnici Uprave prihoda i carina ocjenjuju neadekvatnim te zbunjujućim za privrednike. Zalagaće se da se pod gotovinskim plaćanjem u zakonu podrazumijeva samo ono izvršeno novčanicama ili kovanicama.
Učesnici okruglog stola imali su, između ostalog, pitanja vezana za aktivaciju elektronskih naplatnih uređaja i vremenu potrebnom da se prva naplata registruje.

- Neophodno je da prođe sat od momenta aktivacije naplatnog uređaja do slanja prvog fiskalnog računa preko njega, i to rješenje će ostati i dalje – kazao je Rajković.
Iskazane su i nedoumice koje se tiču korekcija avansnog računa, zatim izdavanja sumarnog i order računa. Objašnjeno je da se pojedinačni računi fiskalizuju, a sumarni omogućavaju veću preglednost i informativnog su karaktera.
- Sumarni račun nema interval ograničenja, ali svi računi u okviru njega moraju biti order – rekao Bajić.
Naime zakonodavac je order uveo na osnovu zahtjeva ugostitelja kao rješenje koje reguliše pitanje otvorenih stolova. Svaki pojedinačni račun koji se odnosi na otvoreni sto, fiskalizuje se u trenutku isporuke proizvoda i usluga uz naznaku da je tip plaćanja ORDER i dostavlja se korisniku usluge, tj kupcu. Kada korisnici usluge za otvorenim stolom žele da završe konzumaciju i izvrše plaćanje obaveza ugostitelja je da izda zbirni račun sa tačnom naznakom načina plaćanja sa tim da u zbirni račun mogu ući isključivo pojedinačni prethodno fiskalizovani računi sa oznakom order.
Prema riječima Bajića, ukoliko se unaprijed ne zna način plaćanja, evidentiraće se order kojim će biti omogućeno da se to uradi na kombinovani način.
 
Predstavnici Uprave prihoda i carina objaviće na njihovom sajtu odgovore na sva pitanja koja su postavljena od strane predstavnika privrede tokom skupa, a ostaju otvoreni za organizaciju dodatnih okruglih stolova ukoliko to bude potrebno.

Preuzeto sa: Uprava prihoda i carina
Pošalji link prijatelju
  Zatvori Web stranice ZZI koristiti kolačiće kako bi pružili on-line usluge,
sisteme oglašavanja i funkcionalnosti koje bez njih ne bismo mogli pružiti.

Daljim korišćenjem web stranice, pristajete na korištenje kolačića
Ako ne želite kolačiće , možete ih isključiti u postavkama
Copyright, ZZI d.o.o., 2024