MNE

Aktuelno

Aktualne novosti i podrška iz svijeta ZZI.
22. 04. 2021

Obilježen Dan djevojčica u ICT

Privredna komora Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom javne uprave, digitalnog društva i medija panelom „ICT – najbolje za djevojčice" obilježila je međunarodni Dan djevojčica u ICT, koji se tradicionalno obilježava poslednjeg četvrtka u aprilu. Dan je ustanovila Međunarodna telekomunikaciona unija (ITU), u okviru koga se, ove godine, održalo preko 300 događaja širom planete, koji su se našli na listi događaja (događaj mora biti predhodno odobren od ITU).

Razlog što se djevojčicama poklanja tolika pažnja leži u činjenici da jako mali procenat žena svoju karijeru vežu za ICT, a istraživanja, koja na ovu temu sprovodi Evropska komisija, pokazuje da evropska ekonomija gubi oko 16,2 milijarde evra usljed odustajanja žena od ICT profesije. Brojne strategije donešene su na najvišim nivoima, kako bi se povećao udio žena u ICT industriji.

Danas u EU samo 30% ženske populacije radi u ICT sektoru, odnosno u tehnološkim zanimanjima koja su, prema svim istraživanjima, s obzirom na sve brži razvoj tehnologije, definisana kao zanimanja budućnosti.

U bliskoj budućnosti, 90% poslova zahtjevaće neki oblik digitalnih veština; u oblastima inženjerstva, računovodstva, medicine, umjetnosti, arhitekture i mnogih drugih. Prema globalnom istraživanju, samo 14,5% srednjoškolki kaže da želi da gradi karijeru u ICT-u. ProcJene Svjetskog ekonomskog foruma kažu da bi, ako nastavimo ovim tempom, rodna nejednakost, u svim poslovima uopšte, mogla nestati tek 2133. Godine, navela je u  uvodnoj riječi moderator panela,  Nada Rakočević, sekretarka OU ICT.

Da se ICT-jem žene mogu baviti u svim sektorima društva pokazale su današnje panelistkinje:

Mirjana Begović, načelnica Direkcije za eUpravu, Ministartvo javne uprave, digitalnog društva i medija – predstavnica javnog sektora

Prof.dr Ivana Ognjanović, profesorka savremenih tehnologija na Univerzitetu Donja Gorica, predsjednica Centra mladih naučnika i umjetnika u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti, predsjedavajuća mladih informatičara u medicini u okviru Evropskog udruženja za medicinsku informatiku- EFMI – predstavnica naučno obrazovne zajednice,

Mr Jasna Pejović, ekspert za digitalnu transformaciju (sa preko 20 godina iskustva), osnivač kompanije DigitalBee, autor i predavač programa Digitalne akademije, predstavnica poslovnog sektora

Jelena Milojković, direktorka kompanije ZZI, osnivač NVO Tinker, predstavnica NVO sektora.

Panelistkinje su kroz retrospektivu - od dječijeg maštanja "šta ću biti kada porastem”, preko srednjoškolskih godina odlučivanja o budućem zanimanju i izazova u karijeri, te trenutne pozicije,  ispričale svoje inspirativne priče, kojima je na kraju jedno bilo zajedničko –  kada bi bile u prilici da biraju opet bi izabrale svijet ICT-ja.

Preuzeto: Privredna komora
Pošalji link prijatelju
  Zatvori Web stranice ZZI koristiti kolačiće kako bi pružili on-line usluge,
sisteme oglašavanja i funkcionalnosti koje bez njih ne bismo mogli pružiti.

Daljim korišćenjem web stranice, pristajete na korištenje kolačića
Ako ne želite kolačiće , možete ih isključiti u postavkama
Copyright, ZZI d.o.o., 2023