MNE

Aktuelno

Aktualne novosti i podrška iz svijeta ZZI.
19. 04. 2021

Međunarodni dan djevojčica u ICT-u

Šta je Međunarodni dan djevojčica u ICT-u?
Od 2011. godine, Međunarodni dan djevojčica u ICT-u se slavi u više od 170 zemalja, sa više od 11.000 ceremonija koje uključuju preko 357.000 djevojčica i djevojaka (podaci iz marta 2019. godine). Obilježava se posljednjeg četvrtka u aprilu, a ima za cilj da ohrabri djevojke i djevojčice da odaberu karijeru u ICT-u, da edukuje ljude o rodnoj podjeli u digitalnom i tehnološkom svijetu, da pospiješi tehnološko obrazovanje ali i da utiče na stvaranje raznolikih i inkluzivnih timova koji vode ka kreiranju boljeg radnog okruženja i ka povećanju produktivnosti.

Karijera u ICT i STEM oblastima je izazovna, zanimljiva i dinamična, a biće posebno interesantno pratiti kako će se ove oblasti razvijati i mijenjati u budućnosti. Živimo u dobu tehnološke revolucije koja je već promijenila mnogo toga, olakšala i ubrzala procese i poslove na globalnom nivou, ali i obrisala neka radna mjesta, a kreirala nova. Istraživanja su pokazala da će preko 65% današnjih učenika i učenica raditi poslove koji u ovom trenutku ne postoje. Povezivanje djevojčica širom svijeta i glasna poruka koju Međunarodni dan djevojčica u ICT-u šalje imaju za cilj da pomognu djevojčicama i djevojkama da se što bolje pripreme za tu novu budućnost.Obilježavanjem Međunarodnog dana djevojčica u ICT-u imamo veće šanse da zaista ohrabrimo djevojčice da odaberu ICT i STEM obrazovanje, da ih inspirišemo za odabir ICT i STEM karijera, ali i da angažujemo društvo i zajednicu da pruže svoj doprinos.

Zbog čega je broj žena u ICT oblastima jako mali?
Ako biste pitali nekog, bilo dijete ili odraslu osobu, da nacta osobu koja se bavi naukom, velika je vjerovatnoća da bi crtež prikazivao muškarca, obučenog u laboratorijski mantil, sa naočarima, okružen laboratorijskom opremom. Zbog velikog broja razloga, među kojima su mnogi stereotipni i kulturološki, šansa da nam prva mentalna slika osobe koja se bavi naukom bude žena, je i dalje jako mala.

Isto je i sa ženama koje su dio ICT svijeta. Rečenice kao „takvi poslovi nisu za žene", „žene nemaju to što je potrebno da bi izgradile uspješnu karijeru u ICT-u" ili „žene su nježniji pol" duboko su ukorijenjene u društvo. I premda nas te iste žene konstantno demantuju i pokazuju da su itekako sposobne da mijenjaju svijet na bolje, napredak će biti napravljen tek kada se u potpunosti oslobodimo pretpostavki i predrasuda.


  • Tehnološko okruženje nije pogodno niti privlačno za žene – Trebalo bi uvijek da ostavimo ženama da odluče šta je za njih a šta ne. Ukoliko od malih nogu ohrabrujemo njihova interesovanja, oblast kao što je ICT im može biti veoma privlačna ukoliko je to nešto što ih zanima. ICT je veoma uzbudljiva, nagrađujuća karijerna opcija, koja uživa veliko poštovanje i vrlo je unosna. Ono što je potrebno jeste više žena u njoj, kako bismo promijenili tehnološku kulturu i imidž koji se povezuju sa ovom oblasti.
  • Ako ste žena u ICT-u, ne možete imati porodični i društveni život – Baš kao i u svakom poslu, šta god da on podrazumijeva, pronalaženje prave ravnoteže između poslovnog i porodičnog/društvenog života za da bude izazovno, kako ženama tako i muškarcima, ali nikako nedostižno. Sve je pitanje iskustva i kompromisa koja pravimo sami sa sobom, sa porodicom, društvom i poslodavcem. Usvajanje vještina efikasnog upravljanja vremenom i energijom, pozitivnog načina razmišljanja i odlučnosti pružiće značajan doprinos u stvaranju pravog balansa između karijere i ličnog života.
  • U ICT svijetu nema napretka u karijeri, zaglavićete u limbu pisanja kodova – Rad u ICT-u nije uvijek sinonim za rad u tehnološkoj ili programerskoj kompaniji. Ova oblast je jako široka i pruža brojne mogućnosti. ICT je širi pojam za informacionu tehnologiju (IT) koji se odnosi na sve komunikacione tehnologije kao što su internet, mobilni telefoni, računari, bežične mreže, softver i hardver, društvene mreže i bilo koja druga medijska aplikacija ili usluge koje omogućavaju korisnicima preuzimanje, čuvanje, prenos, pristup i upravljanje informacijama u digitalnom svijetu. Neka od zanimanja su: analiza podataka, analiza rizika, administracija sistema za e-zdravlje, administracija baza podataka, hardver inženjering, projektni menadžment i slično.
Zašto treba da ohrabrimo djevojčice da požele karijeru u ICT-u?

Prema izvještaju UNESCO-a, u ICT sektoru radi 7 miliona ljudi, od čega su svega 30% žene. I ne samo to – svega 6% izvršnih direktora u top 100 globalnih tehnoloških kompanija su žene. U Evropi, 11,2% žena je na vodećim pozicijama u tehnološkom svijetu. Zbog čega ovo treba da promijenimo?

Oblast informaciono-komunikacionih tehnologija pruža brojne mogućnosti za posao. Ovaj sektor ostavlja prostor za širok spektar različitih ICT talenata, usljed broja ljudi koji posjeduju tehničke i digitalne vještine, a traže posao u ICT-u. To znači da žene koje su visoko kvalifikovane u tehničkim oblastima imaju veliki broj mogućnosti koje su im na raspolaganju.

Dodatno, kompanije iz ICT svijeta razumiju da je raznolikost radne snage dobra za posao (jer utiče na kreativnost i produktivnost), te vode računa o promociji i zapošljavanju žena. Takođe, ICT je oblast koju karekterišu visoke zarade, što će reći da se zapošljavanjem žena osim postizanja rodne ravnopravnosti podiže i njihov životni standard i utiče na poboljšanje životnog kvaliteta.
Tehnologija je jezik budućnosti. Ona nije ograničena na inženjere, već je zastupljena u svim sferama i profesijama – i u ekonomiji, i u zdravstvu, i u proizvodnom sektoru. Primjenljivost tehnologije je višestruka. Da bi smo omogućili djevojčicama i djevojkama da u godinama koje slijede imaju glavne uloge u razvoju i oblikovanju budućnosti, moramo ih već danas ohrabriti. Teško je procijeniti šta će sve biti poslovi budućnosti, ali je sigurno da želimo da žene imaju svoje mjesto u njima.

Svakog dana treba da podstičemo djevojčice i djevojke iz svoje porodice i okruženja da biraju karijeru po svojoj mjeri. Međunarodni dan djevojčica u ICT-u šalje lijepu poruku o količini moći koje djevojčice posjeduju i fantastičnim revolucijama koje kreiraju kada tu moć upotrijebe. Ali, i mi kao društvo treba da naučimo i da zapamtimo da apsolutno svaki dan treba da bude dan djevojčica, djevojaka i žena u ICT-u. Samo tako ćemo im pomoći da budu nosioci i kreatorke neke nove, ljepše budućnosti.

Ova publikacija nastala je u okviru projekta „International Girls in ICT Day 2021", koji realizuje Digitalizuj.Me u saradnji sa Telenorom, a uz podršku Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.
Preuzeto: Digitalizuj.me
Pošalji link prijatelju
  Zatvori Web stranice ZZI koristiti kolačiće kako bi pružili on-line usluge,
sisteme oglašavanja i funkcionalnosti koje bez njih ne bismo mogli pružiti.

Daljim korišćenjem web stranice, pristajete na korištenje kolačića
Ako ne želite kolačiće , možete ih isključiti u postavkama
Copyright, ZZI d.o.o., 2024